Maloljetni suci pripravnici – pročitajte ! Nova glupost sudačke komisije !

U nastavku je email upućen HMS-u u pogledu najnovije izmjene sudačkog pravilnika od dana 28.11.2017.

Maloljetni suci pripravnici – bilo bi poželjno da pročitate ukoliko se prijavljujete na sudački ispit HMS-a , jer nitko od Vas ne ispunjava uvjete za pristupanje sudačkom ispitu.

 

Poštovani svi,
nije prošlo tjedan dana od zadnje promjene Sudačkog pravilnika, a isti se opet mijenja i to na način da unosi još više nelogičnosti u postojeće odredbe. Srce mi se ponovo ogrijalo, kao što bi rekao g. predsjednik sudačke komisije što opet moram upozoravati na neukost g. predsjednika sudačke komisije u pogledu sudačkih pitanja i načina njegovog rješavanja. Dapače, nakon toliko besmislenih prepravki, to više nije moje pravo, to je moja obaveza. Istovremeno, bilo bi mi drago i da I.O. HMS-a obrati, prije prihvaćanja svakojakih prijedloga malo više pažnje na smislenost i logičnost istih, te su isto tako predložene promjene prije prihvaćanja mogle biti dane na javnu raspravu, pa bi na nelogičnosti bilo upozoreno na vrijeme, prije prihvaćanja pravilnika.
Naime, posljednja prepravka sudačkog pravilnika odnosi se i na uvjete koje netko mora ispuniti da bi mogao pristupiti ispitu za suca HMS-a te se u čl. 17.1. t.2 navodi da ispitu mogu pristupiti:
– maloljetni sudački pripravnik koji ima najmanje 3 godine sudačkog iskustva suđenja, o čemu potvrdu izdaje klub.
Po postojećem sudačkom pravilniku NE MOŽE postojati osoba koja ispunjava uvjete iz te točke.
U čl. 7.1 precizno je naveden starosni uvjet od 16 godina da bi netko mogao postati sudac pripravnik. Da je sudačka komisija imalo logički razmišljala , vjerojatno bi došli do zaključka da ako čl. 17.1 t.2 traži minimalno 3 godine sudačkog iskustva za pristupanje ispitu da je 16 (stjecanje statusa pripravnika) +3 (zahtjevane godine iskustva) = 19 (punoljetni, a ne maloljetni sudački pripravnik)., pa je prema tome navedena točka 2. u čl. 17.1 ne samo besmislena , već i bespotrebna. Naravno, uz uvjet da prema ovlaštenjima koje ima sudačka komisija ne pristupi izmjeni Ustava RH, pa se granica punoljetnosti ne povisi na 19 godina ili više. Još je besmisleniji uvjet da potvrdu izdaje klub, jer je i opet pravilnikom propisano tko vodi evidenciju suđenja , a to je Tajnik HMS-a , a iz koje bi trebao biti razvidan nečiji sudački staž (T 8.1)
I sada da budem u potpunosti otvoren, smatram da g. Mijatovića treba maknuti sa mjesta predsjednika sudačke komisije, jer je već u više navrata pokazao neupućenost, kako u pravila, tako i u sudačku problematiku. Nije ništa osobno, ali predsjednik sudačke komisije trebala bi biti osoba koja u potpunosti poznaje pravila i u stanju je donositi odluke / promjene na korist svih sudaca HMS-a, a ne da se na dnevnoj bazi donose uglavnom besmislene i nepotrebne izmjene. Kako vjerujem da je sve predložene promjene inicirao g. Mijatović, uz potvrdu ostalih članova komisije (a koji su vjerojatno samo potvrdili iste), možda ne bi bilo loše razmisliti o izboru nove komisije koja bi se ozbiljno pozabavila sudačkom problematikom.
Da argumentiram – prije nekoliko dana kao klub uputili smo email naslovljen samo na kancelariju HMS-a i predsjednika HMS-a , koji kopiram niže, a iz kojeg je očito da su ponovno prekršena pravila natjecanja, što g. Mijatović kao predsjednik sudačke komisije apsolutno nije smio dozvoliti, a samo upućuje na njegovo nepoznavanje problematike , naročito jer već i 1. Trofej Sv. Maura nije bio bodovan za rang listu HMS-a zbog  povrede sustava natjecanja:
Sent: Monday, November 27, 2017 2:01 PM
Subject: Trofej Sv. Maura
Poštovani,
budući da bi Hrvatski mačevalački savez , a napose sudačka komisija trebala primjenjivati pravila FIE, želio bih Vam skrenuti pažnju da se prilikom organiziranja/izvođenja turnira Sv. Maura nije poštovalo organizacijsko pravilo o. 56b FIE , a koje se odnosi na tehnički odbor natjecanja.
Naime na spomenutom turniru  SVI članovi tehničkog odbora bili su istovremeno i natjecatelji, što je suprotno gore navedenom pravilu.
Isto tako turnir je bio mješovitog tipa (muški i ženski natjecatelji su nastupali zajedno), te samim time ne bi trebao biti bodovni za rang listu HMS-a, jer sustav natjecanja ne predviđa mješovite nastupe.
Nadalje, nejasno je za koji je klub sudio sudac De Robbio Franco (a koji ne posjeduje licencu suca HMS-a, niti mu je nostrificirana talijanska licenca). Navedeni sudac nije sudio za SK Kamnik., a za hrvatske klubove te kao niti sudac angažiran od strane organizatora nije smio suditi bez licence HMS-a.
Zbog svega gore navedenoga smatram da se navedeni turnir ne bi trebalo bodovati za rang listu HMS-a, te da bi organizatorima trebalo spomenuti da bi bilo poželjno da se prilikom organiziranja natjecanja pridržavaju pravila.
LP,
Ninoslav Leskovac
MK ZŠM
I prije kraja, slažem se s Antom u pogledu njegovih primjedbi, makar ako usporedimo sudački pripravnički staž , te obavezu polaganja ispita u nekom roku, recimo sa obavezom polaganja državnog ispita – i državni ispit se mora položiti u nekom roku ili naprosto ne možeš raditi određeni posao.
Zaključno, moj prijedlog je da razmislite o izboru nove sudačke komisije, a budući da imamo dovoljno kompetentnih sudaca, dapače FIE sudaca, predlažem:
1. g. Poljaka – koji vjerojatno najviše razumije sudačku problematiku i stalno je u toku sa izmjenama
2. g. Mađora
3. gđu. Borošak ili g. Zmaić
Ne bih želio da se ovo opet pretvori u osobnu diskusiju g. Mijatovića i mene, pa nikakve daljnje odgovore neću pisati.
Lijepi pozdrav,
         Ninoslav Leskovac
MK ZŠM iz SREBRENE DVORANE

 

 

Vijesti i dokumenti Hrvatskog mačevalačkog saveza