Janko

Da citiram “predsjednika” saveza: “Uvijek mi je bio san kćeri dodijeliti medalju, kao onomad A. Vrdoljak Janici u Salt Lake Cityju,”

Ja nisam bio u takvoj prilici, vjerojatno neću niti biti. U hrvatskom mačevanju medalje dijele samo podobni. Ja nisam bio podoban, ali je zato Janko oduvijek bio poseban. I koliko god smo, za razliku od nijemih, predstavljali problem savezu, bili smo uvijek odličan tim.  Nijemi uvijek bolje prolaze. Financijski, ali ne i rezultatski. I sportaši i roditelji. Mi smo se za ove Jankove uspjehe sami izborili. Kao tim.

Ali ja sam imao neprocjenjivu sreću da sam mogao pratiti razvoj i napredak svog sina Janka Leskovca u hrvatskom mačevanju, od njegovih početaka do danas kada završava sa nastupima u mlađim dobnim kategorijama i prelazi u neusporedivo drugačiji rang natjecanja, u kadete.

Janko je bio predložen na prijedlog tadašnjeg predsjednika MSZ za najosobu godine zagrebačkog mačevanja 2015. godine, ali nije izabran po odluci istog tog predsjednika koji niti danas ne shvaća da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže krivnja.

Srećom, grešku nižeg predsjednika brzo je ispravio viši savez i Janko je proglašen najboljim mladim mačevaocem Hrvatskog mačevalačkog saveza za 2015. godinu.

Janko je ponajbolji mlađi mačevalac u hrvatskoj povijesti mačevanja, a dosada je nastupio na otprilike 250 natjecanja , te je do ove godine osvojio njih 78, uz mnoštvo plasmana na drugo i treće mjesto. Istovremeno Janko je dosada i jedanesterostruki državni prvak u pojedinačnoj i ekipnim konkurencijama. Posebno me veseli nekoliko Jankovih rezultata koje mislim da treba posebno istaknuti jer ih u mlađim kategorijama hrvatskih mačevalaca do sada nitko nije ostvario, a to su:

– 3.(floret) i 5. (mač) mjesto na Challenge Wratislavia 2014

– 3.(floret) i 5. (mač) mjesto na Challenge Wratislavia 2016

– 3. mjesto (floret) na Prvenstvu Mediterana 2017

– najbolji pojedinačni mačevalac na državnom prvenstvu RH 2017 godine sa osvojena 4 pojedinačna naslova i nakon više od 20 godina (nakon Darka Limova) prvi mačevalac koji je na državnom prvenstvu postao prvak u sva tri mačevalačka oružja – maču, floretu i sablji.

Svi Jankovi nastupi i rezultati do 2017. godine

Jankove borbe na Youtube kanalu

Trenutno je Janko jedini mlađi hrvatski mačevalac koji aktivno nastupa u maču,floretu i sablji.

Janko je mačevanje započeo prije 7 godina u “MK Rapir”. Svoju karijeru započeo je u maču. To je razdoblje kada je mačevanje shvaćao kao povremenu zabavu, a uglavnom odlasci na trening svodili su se na spavanje u autu , od škole do dvorane i hvatanja rukavice po dvorani. Kako je za malog klinca to bilo dosta zamorno, potražili smo bliži klub i pala je odluka da pređe u “MK Lokomotiva”., u Domu sportova.

Prva trenerica u klubu bila mu je Mirna i kroz pojačani rad na treninzima uskoro je Janko nastupio na svojem prvom natjecanju, ni manje ni više – Državnom prvenstvu 2011.godine:

Ubrzo nakon toga prvi puta je nastupio ekipno i to u više kategorija na 3. GP Interolimpici u Mariboru, gdje je i upoznao prve inozemne natjecatelje

Dolaskom nove sezone 2011/2012 Janko je slijedio svoju trenericu Mirnu i prešao u “HAMK Mladost”.

Počeli smo češće odlaziti na inozemne turnire , pa su slijedili redom turniri u Grazu,Pecsi,Kopru, na kojima je uglavnom sticao prva iskustva u natjecateljskom mačevanju. I onda je došlo do prvog velikog preokreta – 13. kup VMD-a u Zagrebu. Prva Jankova pobjeda na turniru – u kategoriji mača do 10 godina !

i prvi , najdraži osvojeni pehar

U međuvremenu Janko se zainteresirao i za floret, pa nije bilo druge nego pronaći trenera koji radi oba oružja. I naravno, izbor je pao na Sanjina, doajena hrvatskog mačevanja koji je Janka naučio osnove floreta. A onda je krenulo, redom, prvi osvojeni međunarodni turnir u maču , Graz X’mas Cup 2012…

U međuvremenu Janko je počeo svakodnevno trenirati mač sa Cosminom, a floret sa Sanjinom.

Rezultati nisu izostajali, ozbiljan trenerski rad ubrzo se počeo isplaćivati – osvoji je prvi naslov državnog prvaka u maču do 10 godina , u Poreču 2013. godine,

pa onda 15. trofej Mladosti u Zagrebu,

i za kraj sezone 2012/2013 – “Splitsko ljeto 2013”

U novu sezonu 2013/2014 Janko je krenuo nezadrživo. Prvo je osvojio Auer Von  Welsbach kup u Treibachu – prvi osvojeni turnir u floretu..

pa odmah nakon toga i 14. Kup VMD-a u floretu do 12 godina..

pa je hat trick u Beču – tri prva mjesta na Wiener Herbst Pokalu – u maču do 12 godina…

floretu do 14 godina…

i maču do 14 godina

Pa je onda osvojio prvi srpski turnir u maču do 12 godina – Trofej Andrej Gardenin u Beogradu…

a nakon toga smo otišli na kratke pripreme prije nastavka sezone kod Maestra Tagliariola u Catelfranco Veneto

Nastavak sezone Janko je započeo osvajanjem Edi Schwarzer turnira u maču do 12 godina u Moedlingu..

te nakon toga prvim dvostrukim osvajanjem državnog prvenstva do 12 godina,  u floretu

i maču

te nastupom na  najjačem dječjem turniru Challenge Wratislavia gdje je kao jedini natjecatelj nastupio i u maču i u floretu u kategoriji  do 11 godina , te osvojio odlično 5. mjesto u maču, u konkurenciji 142 natjecatelja..

i izuzetno 3. mjesto u floretu u konkurenciji 173 natjecatelja iz cijelog svijeta.

Pobjednički niz  se uskoro nastavio u Treibachu, pobjedom u maču do 12 godina na Auer Von Welsbach kupu.

Pred sam kraj sezone održan je u Karlovcu “Kup Milana Neralića” gdje je bio prvi u floretu do 12 godina…

kao i u maču na 16. Trofeju Mladosti koji je te godine također održan u Karlovcu.

Nakon toga održana je hrvatsko prvenstvo osnovnih i srednjih škola gdje je osvojio prvo mjesto u floretu u kategoriji 1-4. raz. osnovnih škola…

te i u maču..

i time uz Lea Smrekara (MK Rapir) postao najuspješniji natjecatelj na Prvenstvu osnovnih i srednjih škola , te je za svoju osnovnu školu osvojio najveći pehar do tada.

Naravno za kraj sezone ostalo je Splitsko ljeto 2014 gdje je ponovno bio najbolji u maču do 12 godina.

Prvi turnir u novoj sezoni 2014/2015 bio je novoustanovljeni “Kup grada Osijeka” na kojem je osvojio prvo mjesto u floretu…

kao i u maču.

Uskoro su na 15. međunarodnom turniru u maču u Novoj Gorici uslijedile prve ozbiljnije borbe sa talijanskim natjecateljima., a Janko je osvojio prvo mjesto u maču do 12 godina…

da bi se neposredno nakon toga vratili u Zagreb na “15. kup VMD-a” gdje je Janko redom osvojio prvo mjesto u maču do 12 godina…

floretu do 12 godina…

i prvi u kategoriji floreta do 14 godina.

Uskoro je uslijedio nastup na “17. Trofeju Mladosti ” u Zagrebu sa osvojenim prvim mjestom u maču do 12 godina,

a slijedeći dan  brzi skok u Beč na već dobro poznati “Wiener Herbst Pokal” gdje je osvojio prvo mjesto u floretu do 12 godina..

i floretu do 14 godina.

Bio je to i istovremeno prvi međunarodni turnir na kojem je pobijedila Dorja Blažić.

Nije bilo previše vremena za odmor jer je slijedio nastup u St. Johannu na kojem je Janko pobijedio u kategoriji mača do 12 godina.

Nedugo nakon Austrije ponovno smo se našli u Beogradu na “14. Trofeju Andrej Gardenin” i Janko je bio najbolji u floretu do 12 godina,

da bi prvi dio sezone 2014/2015 završili pobjedom na “33. Cvetkovom memorijalu” u Ljubljani u kategoriji floreta do 12 godina.

Nakon Nove 2015. godine prvi je na redu bio “18. Rapir kup” u Zagrebu gdje je Janko nastupio u floretu i maču do 12 godina i osvojio oba naslova. Prvo u floretu…

a onda i maču do 12 godina.

Kao priprema za državno prvenstvo slijedio je “Uskršnji turnir” u Zrenjaninu sa dva osvojena prva mjesta u floretu. Do 12..

i 14 godina.

U međuvremenu završena je i mala mač liga Mačevalačkog saveza Zagreba gdje je Janko u ukupnom poretku osvojio prvo mjesto.

I napokon državno prvenstvo 2015. godine u Splitu. I ponovo dvostruki naslov državnog prvaka. U floretu do 12 godina…

i maču do 12 godina.

Nakon državnog prvenstva kratki izlet do Treibacha na “Auer Von Welsbach kup” i prvo mjesto u floretu do 12 godina.

Poslije Treibacha kratki izlet do Ljubljane na “2. Ljubljana kup” i pobjeda u maču do 12 godina.

Pred sam kraj sezone odlazak u Klagenfurt, na dosada neosvojeni “Alpe Adria turnir” , ali sada i povratak sa dva naslova. Pobjednik u maču do 12 godina…

i floretu do 12 godina.

Odlazak do susjedne Srbije, u Novi Sad na “XI. Trofej Novog Sada” donio je još dva naslova pobjednika. U floretu…

i maču do 12 godina.

Ovim naslovima zaključena je sezona 2014/2015, kao i nastupi u kategoriji do 12 godina,te su uslijedili nastupi u sezoni 2015/2016 , u kategoriji do 14 godina, prvo nastupom na novom turniru u Srbiji “Memorijal Miodraga Miše Pavičevića” u Leskovcu i za početak osvojeno prvo mjesto u floretu u kategoriji do 14 godina,

a nakon toga već tradicionalni nastup na “16. Kupu VMD-a” i osvojeno prvo mjesto u floretu do 14 godina.

Nedugo nakon toga i nastup na “18. Trofeju Mladosti” i prvo mjesto u maču do 14 godina.

Već uobičajeni odlazak u Beograd na “Trofej Andreja Gardenjina” i povratk sa osvojenim prvim mjestom u floretu do 14 godina.

I naravno, prije Božića odlazak na “34. Cvetkov Memorijal” u Ljubljani i pobjeda u floretu do 14 godina.

Kratki predah nakon Nove godine i onda odlazak na “Uskršnji turnir” u Zrenjaninu i povratak sa dva osvojena naslova. U floretu do 14 godina..

i maču do 14 godina.

A onda opet veliki izazov – Challenge Wratislavia do 13 godina. I potpuno nevjerojatno – identičan rezultat kao i prije 2 godine u kategoriji do 11 godina. Peto mjesto u maču..

i treće mjesto u floretu do 13 godina, čime je ostvaren najbolji ukupni rezultat  hrvatskih natjecatelja na tom turniru.

Nakon Wroclawa uslijedili su završni nastupi na maliim floret i mač ligama MSZ-a , a Janko je bio apsolutni pobjednik, kako u maču..

tako i u floretu.

Sezona je nastavljena ekipnim prvenstvom RH i prvim naslovima osvojenim u ekipnoj konkurenciji. U floretu do 14 godina ekipno…

i maču do 14 godina ekipno.

I zadnji turnir sezone 2015/2016 “12. trofej Novog Sada” i prvo mjesto u floretu do 14 godina.

U sezoni 2016/2017 prvi nastup i opet na novom turniru, na “1. Ćivija kupu” u Šapcu i odmah povratak sa naslovom pobjednika u floretu do 14 godina.

Pred Novu Godinu još jedan posjet Beogradu i pobjeda na turniru “Memorijal Andreja Gardenjina” u floretu do 14 godina,

i već uobičajeni odlazak na “Cvetkov Memorijal” i rutinska pobjeda u floretu do 14 godina.

Prvi nastup za Hrvatsku na Prvenstvu Mediterana u Marseillu i odlično treće mjesto u floretu do 14 godina.

Nakon Prvenstva Mediterana odlazak na još jedan dosada neosvojeni turnir: “Kup pobednika” i povratak sa naslovom prvaka u floretu do 14 godina.

Slijedi već uobičajeni odlazak na “Uskršnji turnir” i pobjeda u floretu do 14 godina,

kao i tradicionalni odlazak u Treibach na “Auer Von Welsbach kup” , i još jednu pobjedu u floretu do 14  godina.

Malo za promjenu, nastup u maču na “4. Ljubljana kupu ” i pobjeda u maču do 14 godina.

Pred sam kraj sezone 2016/2017 osvajanje 4 naslova državnog prvaka u pojedinačnom nastupu i to , prvi puta u sablji do 14 godina…

kadetskoj sablji…

floretu do 14 godina…

i maču do 14 godina.

I za kraj ove natjecateljske sezone, a ujedno i zadnji Jankovi nastupi do 14 godina , pobjeda na “Kupu Jadrana” u Splitu, u kategoriji mač kadeti…

i “Splitskom ljetu” u disciplini mač do 14 godina.

 Posebnu zahvalu treba uputiti dosadašnjim Jankovim trenerima:

Mirni, koja ga je uputila u osnove mača

Cosminu, s kojim je u  kratkom vremenu napravio kvalitativni napredak u maču

i naravno Sanjinu , koji ga je uveo u osnove floreta i sa kojim danas trenira

Naravno , ne treba zaboraviti Zolija koji je uvijek bio tu negdje u blizini,

a niti Roberta koji ga je uveo u osnove sablje..

Da bi Jankov napredak mogao pratiti sa više razumijevanja, ničim izazvan , a suprotno uvriježenom hrvatskom mačevalačkom mišljenju da roditelji ne trebaju biti niti u blizini mačevalaca (osim kada se radi o financiranju) , u međuvremenu sam položio trenerski, sudački i ine ispite, pa sam se tu  među gore zaslužnima za Jankove rezultate nekako našao i ja.

U ovih sedam Jankovih natjecateljskih godina bilo je svačega i lijepoga i ružnoga, i veselog i tužnog.

Od pokušaja saveza da mu se onemogući nastup za klub za koji je želio nastupati , do istovremeno velike susretljivosti susjeda iz Slovenije koji su mu omogućili nastupe u Hrvatskoj. Velikog veselja pri pobjedama na velikim turnirima i malo manje tuge pri porazima na tim istim turnirima, ali nekako smo sve to prošli.

Prošli smo puno kilometara bez nezgoda,

a nekad tuđe greške nismo mogli spriječiti

Da se odlasci na turnire ne bi uvijek svodili na samo natjecanje, obilazili smo znamenitosti, tornjeve..

patuljke..

vukli sa sobom kućne ljubimce…

i mame

Sada će se većina toga Jankovim prelaskom u kadete morati promijeniti. Odsada će Jankovo nastupanje uglavnom ovisiti o dobroj volji “viših,boljih i jačih” selektora o kojima ovise njegovi daljnji nastupi za Hrvatsku.

Srećom, uvijek su tu susjedi Slovenci koji bi ga vrlo rado vidjeli u svojim redovima , kao i još nekolicinu zapostavljenih hrvatskih natjecatelja!