1.st Zagreb Sabre Cup – 1. Kup Zagreba u sablji – 10.06.2017.

U Zagrebu, je danas, 10.06.2017 održan 1. Kup Zagreba u sablji.  Natjecanje je održano u muškoj i ženskoj seniorskoj konkurenciji, pojedinačno i ekipno. Na natjecanju su sudjelovali slovenski i hrvatski natjecatelji.

Malo je čudno da natjecanju nisu prisustvovali porečki natjecatelji, naši prvobitni sabljaši, a radi kojih je MSZ pokrenuo “projekt sablja”, a nažalost drugi zagrebački sabljaši bili su krivo obaviješteni o vremenu početka turnira (umjesto u 10 , počeo u 14:30), ali su barem popili kavu u Pointu.

Malo je manje čudno da natjecanju nije prisustvovao nitko iz Mačevalačkog saveza Zagreba koji je nedavno predstavio “Projekt sablja” i to prvenstveno u seniorskoj kategoriji, sa najavom međunarodnih liga , dovođenja stranih sudaca i ostalim inim bespotrebnim trošenjem novaca. Očito je da se i bez puno novaca i pompoznih najava može organizirati turnir u sablji, samo kad se ima dobre volje , a MK Zagrebačka škola mačevanja primjerom je pokazao kako se to radi. Posebno je potrebno spomenuti g. Emila Kujundžića koji je bio glavni organizator turnira.

Dio natjecanje je prenošen uživo na FB (polufinale, finale). Specifično je da je natjecanje održano po prilagođenoj formuli, budući da su se zajedno natjecale dame i gospoda, gdje su dame u kolu imale dva tuša prednosti  u odnosu na gospodu, a u eliminacijskim borbama pet tuševa prednosti.

Nakon kola rezultati su bili slijedeći:

U četvrtfinalnim borbama sastali su se:

  1.  Dernič Vlasta (SK Kamnik) – Majcen Danijel (MK ZŠM) – 15:4
  2.  Milatić Irena (MK ZŠM) – Leskovac Janko (MK ZŠM) – 9:15
  3.  Prijatelj Bojan (MK Kamnik) – Bailey Andrew (MK ZŠM) – 15:7 i
  4.  Kujundžić Emil (MK ZŠM) – Repič Sašo (MK Kamnik) – 13:15

U polufinalnim borbama sastali su se:

  1. Leskovac Janko (MK ZŠM) i Dernič Vlasta (MK Kamnik) – 15:14
  2.  Prijatelj Bojan (MK Kamnik) – Repič Sašo )MK Kamnik) – 15:13

Eliminacijska tablica

U vrlo neizvjesnom finalu sastali su se Bojan Prijatelj (SK Kamnik) i Janko Leskovac (MK ZŠM). Nakon iscrpljujuće borbe bolji je bio Janko koji je pobijedio rezultatom 15:13 i time osvojio 1. Kup Zagreba u sablji.

Naravno ne smijemo zaboraviti niti prekaljenog talijanskog suca Roberta de Nicolu koji je preuzeo uz sudačku ulogu i trenersku i nesebično je davao savjete natjecateljima oba kluba tijekom uzbudljivih borbi na turniru.

U konačnom poretku među damama najbolja je bila Vlasta Dernič (SK Kamnik), dok je drugo mjesto zauzela Irena Milatić (MK ZŠM).

Konačni poredak

Nakon završetka natjecanja pristupilo se podjeli nagrada i  evo niti tri dana nakon prijašnjeg citiranja “predsjednika” MSZ , moram ga ponovo citirati : ““Uvijek mi je bio san kćeri dodijeliti medalju, kao onomad A. Vrdoljak Janici u Salt Lake Cityju,” Čudnim spletom događaja dopalo me da podijelim nagrade zaslužnim sabljašima i evo vraga čestitam Janku na osvojenom turniru., i predajem mu ne samo medalje nego štoviše pehar. Da ne bi neko ni pomislio da sam postao podoban, to je naprosto dužnost predsjednika kluba.

Nakon pojedinačnih natjecanja održana je i ekipno u kojem su se sastali SK Kamnik (Prijatelj, Dernič, Repič) i MK ZŠM (Bailey, Kujundžić, Leskovac) i ovoga puta bolji su bili zagrebački sportaši rezultatom 45:38.

A nakon turnira zna se, Point i Cro Pub.

Video pojedinih borbi i proglašenja pobjednika sa 1. Kupa Zagreba u sablji

Rezultati 1. Kupa Zagreba u sablji