O MORALU

Honeste vivere, alterum non laedere, suum quique tribuere

Pošteno živjeti, drugoga ne povrijediti, svakome dati što mu pripada.

Zašto započinjem tekst latinskom izrekom ? Jer sam se za razliku od mnogih koje sam upoznao u mačevanju uvijek nastojao držati iste. Ovaj tekst čak ne pišem u ime MK Mušketiri, već u svoje osobno.

Kako je klub danas dobio obavijest tajnice HMS-a o odluci IO HMS-a kojom je odlučeno “da se u najvećoj mjeri poštuju odluke VSA HOO ( vjerojatno pogrešna , ja se stvarno nadam, jezična formulacija , jer odluka se ili poštuje u cijelosti ili ne poštuje, a ovisno o odgovoru koji očekujemo vidjeti ćemo kako dalje)”, ostaju otvorena pitanja na koje IO HMS-a nije dao nikakve odgovore, te im stoga predlažem da malo razmisle o slijedećem:

  1. Javno predlažem da Marko Kallay, Ivo Goran Munivrana , disciplinska komisija i nadzorni odbor podnesu ostavke , prvenstveno zbog štete nanijete HMS-u. O moralnosti ostalih članova IO HMS-a neću raspravljati, makar imam recimo svojih saznanja o stavovima Branka Lozančića. Čak i neću predložiti izbacivanje istih iz HMS-a , bez obzira što je to napravljeno MK Mušketiri, te bez obzira što su napravili smatram da mogu pridonijeti HMS-u klupskim radom.

Da odmah raščistimo, mene nije nikada interesirala , a niti će me interesirati bilo kakva funkcija u HMS-u, za razliku od svih Vas koji imate nebrojene funkcije u savezu.

Zašto predlažem ostavke?

Zbog osobnog rata protiv MK Mušketiri jednog čovjeka , a koji je, potvrđeno odlukom VSA HOO cijelo vrijeme bio u sukobu interesa, došlo je do nanošenja štete (zasada) barem ugledu HMS-a, a vrlo izgledno i konkretne materijalne štete u obliku gubitka dijela financiranja. Zašto ? Jer je cijeli izvršni odbor glumio lemminge koji slijepo slijede vođu, bez obzira na posljedice. Da li je razlog tome materijalne osnove ili nepoznavanje pravne tematike, stvarno nije bitno. Nažalost nedavno su u javnost izašle (barem zasada neprovjerene) informacije o pokušaju davanja mita predsjedniku SSGZ. I to bi već bilo dovoljno da se takva osoba povuče sa svih svojih funkcija u sportu dok se te stvari ne opovrgnu, ali to nije bilo dovoljno pa se išlo u rat sa krovnom sportskom organizacijom , što je dovelo do teško poremećenih odnosa HMS-a i HOO-a ( a neću ulaziti u detalje što se sve događalo u HOO). Tvrditi da tijela HOO-a nisu nadležna za neki postupak, da ne postoje u statutu HOO ( a pritom se pozivati na nevažeći statut HOO) predstavlja krajnji pravni apsurd i nepoznavanje materije u sportu . Što je meni i razumljivo, jer u samoj strukturi HMS-a postoje ljudi koji ne razumiju vlastite pravilnike koje su donijeli, jer su isti toliko komplicrani da ih više nitko ne razumije.

2. Zašto smatram da bi Ivo Goran Munivrana trebao dati ostavku ? Jer je član visokog tijela HMS-a i bespogovorno je podržavao postupanje IO HMS-a u sporu protiv HOO-a ( da ne pričamo o odnosu prema MK Mušketiri), a što smtram krajnje moralno i etički upitnim postupkom dugogodišnjeg člana Vijeća HOO, a osim toga ta persona nikakve veze sa mačevanjem nema , osim što je na prijedlog HMS-a izabran u Vijeće. Međutim , i njegov savez (stolnoteniski, makar više i ne bio član istog) je imao epizodu sa VSA, pa je to malo razumljivije.

3. Zašto disciplinska komisija i nadzorni odbor ? To i nije potrebno posebno obrazložiti, ali ukratko, disciplinska komisija koja je odlučivala prema očekivanjima dopredsjednika suprotno svim pravnim propisima, te nadzorni odbor koji je u potpunosti promašio svoju ulogu i nije osigurao zakonitost rada saveza. Ne bi ništa rekao da većina članova tih tijela nisu pravnici ili odvjetnici što pokazuje da su sve odluke donosili s namjerom da diskreditiraju MK Mušketiri.

I ono što bi se sadašnji predsjednik trebao pitati je (iako je i on sudjelovao kao jedan od članova IO pri donošenju svih tih odluka, vjerojatno zbog interesa kluba kojem je tajnik) tko će snositi eventualnu štetu nastalu HMS-u i na koji način će se popraviti narušeni odnosi sa HOO ?

Ono što je sigurno je da MK Mušketiri nisu nikada ušli u sukob sa bilo kojim klubom i uvijek su bili otvoreni za suradnju, međutim , prisjetimo se takav odnos je od početka onemogućavan (deja vu, recimo neprimanjem kluba u članstvo HMS-a, također riješeno odlukom VSA) apsolutno netočnim prezentiranjem činjenica članicama HMS-a o klubu, što je dovelo do lemming efekta.

Da li mi je drago radi donesenih odluka HOO ? Ne naročito , jer do svega ovoga nije uopće trebalo doći ( a oduzelo mi je puno vremena i truda, kao i HMS-u) da ste svi Vi razmišljali svojom glavom , a ne slijepo apsorbirali lažne informacije o MK Mušketirima. I sada se zbilja nadam da će se situacija u HMS-u promijeniti na bolje, te da ćete konačno početi razmišljati u korist mačevanja, a ne zbog neke svoje sitne koristi.

Antonio , možeš li me pogledati u oči i dalje tvrditi da ste bili u pravu ? Ili Irena koja je preko noći prestala komunicirati samnom (sigurno u duhu svog katoličkog odgoja) jer je dobila takve naputke ? Ne možete, ali ja Vas mogu i reći da živim pošteno i nikome nisam nanio štetu. A to u ovim vremenima meni puno znači.

Hvala na čitanju i siguran sam da MOŽEMO!/ZJN savez umnogome poboljšati u odnosu na sadašnje stanje, u duhu sporta i olimpijskih načela.

Nino