NA ZAPADU NIŠTA NOVO

Laži, obmane, manipulacije i dalje stižu iz mačevanja

Nažalost, politika neslušanja i neuvažavanja drugih, već isključiva skrb i briga za vlastite interese i dobrobit nekolicine i dalje ostaje karakteristika onih koji odlučuju o hrvatskom mačevanju.

Jedan roditelj daje si za pravo diskvalificirati moju komunikaciju koja je bila bazirana na argumentima i činjenicama. Kako? Na način da, iako mi se obraća prvi put u životu, ja nemam pravo odgovoriti na tu komunikaciju i traži da ubuduće ne šaljem svoje mailove na taj klub. Jer nju zanima samo sport. A ja inače pričam o podvodnom ribolovu.

Koji je argument roditelja?

Da je njezin klub izrazito zadovoljan s visokomoralnim osobama koje vode hrvatsko mačevanje.To nisu samo moralne osobe, to su visoko moralne osobe. Jer smo mi ostali niski i ne možemo vidjeti to što ona može vidjeti i shvatiti.

Slučajno to što je predsjednik saveza ujedno i tajnik tog kluba spomenutom roditelju nije važan detalj. Fascinira što si jedna nedavno zaposlena trenerica također uzima pravo diskvalificirati mene i moje napise da su neprimjereni. Blago nama amaterima i volonterima kada si osobe koje su se u našem sportu zaposlile uzimaju pravo kritizirati i suditi naše motive i riječi. Naravno, meni se zabranjuje da odgovaram na te komunikacije, jer mi se jasno kaže kako neću dobiti odgovor i da me se ljubazno moli da ubuduće ne šaljem ta taj mail ništa.

E, pa poštovani hrvatski mačevalački klubovi – dobivat ćete mailove svakoga tko ima nešto za reći. Pogotovo dok se loše, isključivo i manipulativno radi i komunicira unutar saveza. Što ćete napraviti s emailovima i dopisima – to je vaša stvar, ali ja se nisam borio da u ovoj državi imamo zatvorena vrata i zabrane javljanja i komunikacije u javnim organizacijama.

Izgleda da se do mene u zadnje vrijeme ne može doći. A čini se da se niti ne javljam na telefone. Tako je predsjednica naše međunarodne komisije zaključila kada je potpisala jedan dokument da sam neuhvatljiv. Iako sam ja isto član međunarodne komisije i imamo svoju whatsapp grupu, ali to se predsjednica nije sjetila napraviti. Bilo je puno više politički oportuno napisati da se ne javljam. Jer ja komuniciram inače samo s planetama, nikako s ljudima iz mačevanja. Na taj način je sa zadovoljstvom pozdravila skidanje jedne od mojih funkcija, one glavnog tajnika JI-Europske mačevalačke konfederacije.

To je veliki uspjeh hrvatske delegacije koja se vratila iz Sočija.

Inače moram ipak ovdje spomenuti – nitko od hrvatskih dužnosnika iz mačevanja nije našao za shodno pitati me kako je bilo na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Iako je to bilo po prvi puta da je jedan hrvatski sudac prisutan. Puno je lakše izmišljati i pisati neistine u dokumentima.
Inače svatko tko želi da mu/joj dostavim dokumente i komunikacije koje spominjem, slobodno mi se javite na ianus1969 na gmail.com, kako bi se zajednički malo nasmijali.

Bojan Mijatović

Međunarodni FIE sudac u maču i sablji

Međunarodni IWAS sudac u maču, sablji i floretu